Stuen -
I jorden under vores fødder gemmer sig fortællinger om dem, der kom før os. Mød de mennesker, der i dag jagter spor fra danmarkshistorien.
“Jagten på Danmarkshistorien” er en hyldest til de danskere, som graver fortiden frem. Fra Kirsten der snublede over det ene guldhorn til “Team Rainbow”, der bippede sig frem til 1,8 kg guld, der måske har prydet en vikingedronning. Du vil se, hvad de har fundet i jorden, og hvad der skal til for at finde Danmarkshistoriens skatte.
1.

"Team Rainbow" fandt Fæsted-skatten. En 1,5 kg guldskat fra vikingetiden.
De største skatte er fundet af almindelige mennesker
Hvert år finder danskere tusindvis af spor efter vores forfædre. Med en metaldetektor i hånden og umættelig nysgerrighed gør de historiske fund, og nogle af dem er helt særligt - de hedder “danefæ”.
Siden 1241 har danefæloven sikret, at vores fælles fortid ikke forsvinder i private samlinger. Fra vikingesmykker til en ridders seglstampe – hvert fund løfter tågen fra fortidens Danmark og viser os, hvad vi er rundet af.
Læs mere om danefæ
"Team Rainbow" fandt Fæsted-skatten. En 1,5 kg guldskat fra vikingetiden.
2.
Spor efter det mørkeste år i historien
Katla kvæler solens stråler. Vulkanen går i år 536 i udbrud på Island og sender en tæt askesky op i luften, der henlægger store dele af verden i skygge. Den lange, iskolde vinter tager livet af tusindvis i Skandinavien. Nogle prøver måske at kalde solen frem ved at ofre til guderne.
Detektorførere har fundet guldsmykker, som er blevet ofret i de år, hvor Katla bremser alt liv, både på Hjarnø i Horsens fjord og Forneby på Lolland. På stort set samme tid lagde vores forfædre deres mest kostbare skatte ned i hver sin ende af landet.

Hjarnøe-skatten er fra 500-tallet. Halskæden er ikke fundet samlet.
Lykken er en sammenrullet guldmønt
Bed en bøn og sammenrul en mønt, så har du en kraftfuld amulet. Som den sammenrullede guldmønt fra 1300-tallet, der er fundet foran Skjern kirke. Hør mønteksperten, Line Bjerg, fortælle om det magiske danefæ.
3.
Kirsten snublede over et Guldhorn
Var det en trærod? Kirsten var lige ved at snuble, da hun gik på en mark i Gallehus ved Tønder i 1639. Men skal en trærod glimte? Hun begyndte at grave i mulden med de bare næver, og nu stod hun med det ene af to Guldhorn i sin hånd. Kirsten afleverede sit fund, som endte i Kongens Kunstkammer. Hendes findeløn? Et skørt. Sidenhen blev Guldhornene desværre stjålet og smeltet om. I dag kan du se en kopi af Kirstens fund i Guldrummet på Nationalmuseet.

4.

Før Nationalmuseet så den, legede en lille dreng med Solvognen
Frederik Willumsen er i fuld gang med at pløje. Ploven skærer dybt for at åbne jorden op. Først hiver ploven en bronzehest op, og på tilbagevejen dukker solskiven frem. Willumsen ved endnu ikke, hvilket fund han netop har gjort i 1902.
Willumsen tror først, at det er noget gammelt legetøj, så han giver hesten til sin lille søn. Snakken galopperer, først rundt i nabolaget og siden til Nationalmuseet. Arkæologer finder flere brudstykker frem: vognhjul og skrøbelig guldbelægning – brikker i bronzealderens forunderlige verdenssyn.

Åbent i dag
10:00 - 17:00
Solofringer graves frem i lyset
I Kallerup ledte en detektorfører efter flyvragdele fra 2. verdenskrig, men gjorde i stedet et helt enestående fund fra bronzealderen. En enorm økse og hestefigurer, som præster har ofret i en ceremoni til solens ære.