Man - Søn10:00 - 17:00

Dagsbillet

Under 18 årGratis
Voksen140
Gruppe (10+ per.)125

Populære søgninger

Stuen - Rum 14-25

Sporene efter de første mennesker i Danmark er ikke kun blodige. De er også inspirerende. For de vidner om mennesker, der var på jagt efter noget bedre.
Du står her i dag, fordi kvinder og mænd har stået imod kulde, krig, katastrofer og sult. Mennesker, der blev, da havet rejste sig og forvandlede Danmark til et ørige. Mennesker, der jagede, fældede skov, handlede og rejste tusindvis af farefulde kilometer.

Udstillingen “Danmarks Oldtid” tager dig gennem 15.000 års historie. Den viser håndfaste beviser på de valg, som vores forfædre tog. Valg, som har formet vores liv i dag.
Spor efter de første mennesker i Danmark

1.

Med nye våben kom nye byttedyr for skud

Jægerne listede sig gennem den tætte skov med deres hunde. De måtte ikke overse et spor, for jagten på det næste måltid var i fuld gang. Øjnene scannede for knækkede grene, og fingrene huskede temperaturen på efterladenskaber i det fugtige mos. For 9.000 år siden var buen og tamhunden med til at ændre magtforholdet mellem dyr og mennesker. Nu kunne en lille jæger på afstand nedlægge skovens giganter - elge, bjørne, ja selv den mægtige urokse, og hunden kunne opspore byttet. Et pletskud og en god jagthund gav mad i ugevis.

2.

Overflod gav overskud for 7.000 år siden

Ålen spjættede. Igen trak kvinden en fyldt ruse op i båden. Ved fjorden kunne hun og hendes stamme spise sig mætte. De fangede fisk, fiskede ål, samlede muslinger, harpunerede marsvin og sæler og samlede vildæbler, hindbær og hasselnødder. Kvinden og resten af stammen har i lange perioder levet godt. Denne velstand skulle ikke kun nydes i dette liv, men også i efterlivet. Da kvinden døde som ca. 40-årig, sendte hendes stamme hende godt på vej med smykker og gaver, og strøede rød okker rundt om hende. Hun blev gravlagt sammen med en lille dreng på tre år.

Livet ved fjorden

3.

Konflikter spirede mellem de første bønder

Øksen kløvede sig ind i stammen. Mens endnu et træ faldt, tørrede bonden sveden af panden og betragtede sin kommende mark. Men freden blev brat brudt. En gruppe krigere sprang frem fra skovbrynet, overmandede ham – og én af dem skød en pil på klos hold, direkte ind i hans hoved. For 5.500 år siden pløjede bønderne ikke blot marker – de kæmpede også for at beskytte deres livsvigtige jord. Det gjaldt for mange, og måske også for den mand, vi i dag kender som Porsmose-manden.

4.

Handel og højtider bandt folk sammen

Den unge pige lå stille og kold på et lille leje. Fra Sydtyskland var pigen rejst helt op til Jylland. Smykkerne på hendes skørt kunne glimte i solen, så måske skulle hun have danset for solhvervet. Vi ved ikke, om hun nåede det, men vi ved, at den sommer for 3.395 år siden blev hendes sidste. Pigen døde kort efter, at hun nåede frem til Egtved. I dag er Egtvedpigen væk. Kun hendes hår og tøj er bevaret. Alligevel fortæller hun en del om bronzealderfolket. De var berejste og dygtige handelsfolk. Nordens rav var eftertragtet langt mod syd, og nye forbindelser blev åbnet.

5.

En velklædt kvinde og et velbevaret mysterium

Kvinden i mosen har vakt opsigt. Hun var stilfuldt klædt i blødt, smukt vævet uldtøj: et ternet skørt i blå og grønne nuancer og et tørklæde i gule og røde farver. Hendes uldtøj og skindkapper er fremstillet med stor omhu af dygtige hænder. I dag er farverne falmet, men tøjet er stadig velbevaret – ligesom kvinden selv. Hun er et af Europas bedst bevarede moselig. Vi ved ikke, hvorfor den 40-årige kvinde blev lagt i mosen, da hun døde for omkring 2.000 år siden. Men takket være den iltfattige og sure mose er både kvinden og hendes tøj her endnu, og vi kan udforske vores forfædres udseende og tøjdesign.
Folk fra Stevns drak romersk naturvin
1 / 3
Folk fra Stevns drak romersk naturvin
Romerne var måske skøre, men de var også fascinerende. Og når de var lige i baghaven, gav det adgang til eksotiske og kostbare sager i år 300 e.v.t
Kvinden med guldringene og perlekæderne
2 / 3
Kvinden med guldringene og perlekæderne
Hendes familie sad nok på magten. Måske lejede de deres soldater til romerske feltherrer, eller også slog de selvsamme hære og røvede deres skatte af guld og perler.
Romerrigets håndværk og luksus nåede bredt ud
3 / 3
Romerrigets håndværk og luksus nåede bredt ud
Magtfulde familier har nydt godt af Romerrigets nærvær og netværk. Det viser sig i grave fra området, hvor vin-sæt, glas og perlekæder følger med ind i efterlivet, og guldmønter bruges som entrebillet til dødsriget.
7

Flere spor efter de første mennesker

Glasbægre fra jernalderen
Solvognen fra bronzealderen
Gundestrup-kedlen fra jernalderen
Ravkæder fra stenalderen
Guldhornene fra jernalderen
Hjelm fra bronzealderen
Huldremosekvindens tøj fra jernalderen
Lur fra bronzealderen
Flinteredskaber

Åbent i dag
10:00 - 17:00


Entrébillet
  • Under 18 år
    Gratis
  • Voksen
    140
  • Gruppe (10+ per.)
    125

Billetten er gyldig i 1 år fra købsdato

Køb årskort
Få adgang til alle museets udstillinger og masser af fordele året rundt. Køb årskort
Se rundvisninger
Vælg imellem flere spændende rundvisninger og få adgang til alle museets udstillinger.Book rundvisning

Fra oldtid til istid

Gør turen lidt sødere, når du og familien lægger vej forbi vores restaurant og café Smör. Her er noget for alle ganer, om det er lidt at drikke eller meget at spise.

Greta Thunberg og en guldfigur

Vi befinder os i en klimakrise. Vi er bange for at den virkelighed, vi kender, vil forsvinde. Og derfor skal vi i denne episode se tilbage til en tid, hvor vi mennesker også var bange for at klimaet ville ændre sig. Vi skal tilbage til tiden med soltilbedelse, nemlig bronzealderen. Dengang for 3.000 år siden tilbad vi solen for at få den til at skinne på vores afgrøder. Også skal vi se på en lille guldfigur af en akrobat i snoreskørt og finde ud af, hvad hun har med vores tids klima-profet, Greta Thunberg, at gøre.